Big Cases in the Big Easy:
Commercial Vehicles and Workplace Injuries CLE

Seminar Agenda
Thursday, February 15, 2018 & Friday, February 16, 2018
Bourbon Orleans Hotel, New Orleans, LA
CLE Program Chair: Judy Kostura
State Bar of Texas Course 174004853
Earn up to 10.00 hours MCLE credit including 1.00 hour Ethics credit

 

Thursday, Feb 15

 

12:00 pm

Registration Opens

12:50 pm

Welcome and Introductions – Moderator Kyle Herbert, Houston

1:00 – 1:30 pm
0.50 hr

Busting Independent Contracts: Contractee vs. Independent Contractor
Josh Birmingham, Dallas

1:30 – 2:00 pm
0.50 hr

Oil Fields and Rigs: An Overview
Jorge Herrera, San Antonio

2:00 – 2:30 pm
0.50 hr

When Perception is Not Reality – Using the Principles of Driver Perception to Make Your Case     PPT
Dan Christensen, Austin

2:30 – 3:00 pm
0.50 hr

Mining for Gold: Using FMCSA Rules (Among Other Things) to Help Win Your Case     PPT
John Jose, Fort Worth

3:00 – 3:15 pm

Break

3:15 – 3:45 pm
0.50 hr

The Fundamentals and Secrets of Deposing a Corporate Representative     PPT
Hunter Craft, Houston

3:45 – 4:15 pm
0.50 hr

Digging for Dirt: Freedom of Information Act (FOIA), Open Records Request and 911 Calls 
Michael Guerra, McAllen

4:15 – 5:15 pm
1.00 hr

Aristotle: Principles of Persuasion 
Guest Speaker: Russ M. Herman, Senior Partner of Herman, Herman & Katz New Orleans, Louisiana

4:45 – 7:00 pm

Reception hosted by Oasis Financial in Bourbon O Hotel Bar


Friday, Feb 16

 

 

7:45 am

Seminar Opens – Bloody Mary & Mimosa Breakfast Bar with Breakfast Beignets
Sponsored Rebekah Reedy Miller and Robin Young & Company

8:50 am

Welcome and Introductions - Moderator Kyle Herbert, Houston

9:00 am – 9:30 am
0.50 hr 
Incl. 0.25 hr ethics

Real Stowers: Still Real in February 2018    PPT
Mark Ticer, Dallas

9:30 am – 10:00 am
0.50 hr

Proving Respondeat Superior and Vicarious Liability    PPT
Peter Kelly, Houston

10:00 am – 10:30 am
0.50 hr

OSHA and Texas Safety Standards      PPT
Kevin Glasheen, Lubbock

10:30 am – 10:45 am

Break

10:45 am – 11:15 am
0.50 hr

Transportation Network Companies (TNCs)   PPT
Heather Long, Dallas

11:15 am – 11:45 am
0.50 hr

The Good, the Bad and The Ugly: Chapter 95     PPT
Laura Tamez, San Antonio

11:40 am – 12:00 pm

Lunch

12:00 pm – 12:30 pm
0.50 hr 
Incl. 0.50 hr ethics

The Professional Duty of Self-Care: This presentation focuses on wellness, mindfulness, and offers real solutions to reduce stress and lower their risk for developing mental health issues over time.    PPT
Don Massey, Board Secretary, JLAP, New Orleans, LA

12:30 pm – 1:00 pm
0.50 hr

Commercial Vehicles, They're Not Just 18-Wheelers     PPT
Mike Davis, Austin

1:00 pm – 1:30 pm
0.50 hr 
Incl. 0.25 hr ethics

Casting Your Villain:  Focusing the Case on Corporate Misconduct 
Michael Cowen, San Antonio

1:30 – 1:45 pm

Break

1:45 pm – 2:15 pm
0.50 hr

Who’s Your Party in a Trucking Case?    PPT
Quentin Brogdon, Dallas

2:15 – 3:00 pm
0.75 hr

Telematics and Cellphone Investigating Tips    PPT
Scott Greene, Tucson, Arizona

3:00 – 3:45 pm
0.75 hr

Using Rules of the Road in a Machine Design Case   PPT
Nelson Roach, Daingerfield

3:45 pm

Adjourn